Kalite Geliştirme Koordinatörlüğü
19/11/2019 13:30:46 - 29/11/2019 13:30:46 - 23082 Okunma

 

 

Ulusal ve Uluslararası Yükseköğretim Eğitim Standartlarına Dayalı

Üniversitemiz Bölüm-Program Yeterlikleri Güncelleme Çalışması Tamamlandı

 

Üniversitemizin tüm ön lisans ve lisans birimlerinden mezun edeceğimiz öğrenci profilini belirleyen program yeterliklerinin yeniden geliştirilmesine 2018-19 öğretim yılı Ocak- Mayıs döneminde başlandı. Bu dönemde tüm birimlerimiz program yeterliliklerini; geniş bir iç-dış paydaş katılımı, alanın bilimsel bilgi birikimi, alandaki mesleki ve teknolojik uygulamalar ve eğitim bilim ilke ve standartlarına dayalı geliştirilmesi çalışmalarını yürüterek tamamladılar. Bu süreç sonunda 8 lisans birimindeki 28 bölüm ve 7 ön lisans birimindeki 59 bölüm-program; iç ve dış paydaş gereksinimleri, ulusal (Türkiye Yükseköğretim Yeterlikleri Çerçevesi  5 ve 6. Düzey) ve uluslararası yükseköğretim standartları, akreditasyon ajansları standartlarına bağlı olarak mezun bir öğrencinin sahip olacağı yeterlikleri güncelledi.

Bölüm-programlarda yürütülen bu güncelleme çalışmalarına bağlı ortaya konulan program yeterlilikleri, Eğitim-Öğretim Geliştirme Koordinatörlüğünce, bölümler bazında: Haziran ve Temmuz 2019 döneminde, ulusal yükseköğretim yeterlikleri ve eğitimbilim kapsamı olarak iki boyutta değerlendirildi. Ulusal yükseköğretim yeterlikleri boyutunda Türkiye Yükseköğretim Yeterlikleri Çerçevesi  (5 ve 6. Düzey)’nin; alan bilgi birikimi, araştırma metodolojisi ve becerileri, mesleki yeterlikler, temel beceriler, sosyal-iletişim becerileri, yasal-hukuksal normlar, mesleki etik, takım çalışması, bilgi-bilişim-iletişim teknolojileri, yabancı dil vb. kapsamı değerlendirildi. Buna bağlı eğitimbilim boyutunda ise ortaya konulan her bir yeterliliğin, yükseköğretim 5 ve 6. düzeyi için belirlenen yeterliklerin içerdiği bilgi yapısı, bu bilgisi yapısının öğrenilebilir, öğretilebilir ve ölçülebilir nitelikleri ayrı ayrı değerlendirilerek her bölüm-program için ayrı ayrı düzeltme önerileri oluşturularak raporlandı. Raporlanan bu düzeltme gereksinimleri, ilgili birimlerle işbirliği içinde düzeltmeleri yapılarak program yeterlilikleri güncelleme süreçleri tamamlandı.

Son aşamada üniversitemizin 8 lisans birimindeki 28 bölüm ve 7 ön lisans birimindeki 59 bölüm-programın, güncellenen program yeterlikleri 11.11.2019 tarihinde, üniversitemiz Eğitim Öğretim Komisyonu kararıyla Senato onayına sunuldu. 13.11.2019 tarihli Senato kararı ile ulusal ve uluslararası yükseköğretim eğitim kalite güvencesi standartlarına uygun güncellenen üniversitemiz lisans ve ön lisans birimlerindeki program yeterlikleri onaylanarak yürürlüğe girdi.

Doküman & Belgeler

Program Yeterlikleri Güncellenen Birim Bölüm ve Programlar

 

 

 

 

 

 

Program yeterlikleri yükseköğretim kalite TYYÇ Mezun öğrenci profili

Facebook Twitter Google Plus
Telefon Tablet Bilgisayar Bu website tüm cihazlarla uyumludur.